Gratis oppskrifter

Grått sjal med perlekant i alpakka og ull

Dette sjalet luner deilig i sofakroken, men er også pyntet nok til at det passer over penkjolen på kalde vinterkvelder. Sjalet er strikket i ull og alpakka på tykke pinner, og har perler i brune, hvite og grå nyanser langs kantene. Oppskriften egner seg også godt til restegarn i flere farger. Sørg for å ha mye av en farge, som kan binde de andre fargene sammen.

Garn: Pillpi, (94% alpakka og 6% nylon, farge Z 812, gråmelert, og PT SPORT, (80% ull og 20% nylon), farge 507, grå, 2 nøster av hver. PT-garn og Rauma Ullvarefabrikk AS
Perler: 1 pose små rocaillesperler med sølvskimmer, 4 mm, art nr 570104, og 1 boks glassperlemix, art nr 701600, begge fra Panduro Hobby
Pinner: Stor rundpinne 5,5mm
Annet: Sterk sytråd og synål til perlene.

Strikketeknikk: Å strikke i både fremre og bakre del av en maskeløkke: Strikk først den masken du skal øke i på vanlig måte, men ikke slipp den av pinnen. Før høyre pinne inn i den delen av masken som er på baksiden av venstre pinne, og strikk en maske til. Slipp ned masken.

Slik gjør du: Legg opp tre masker på en rundpinne med ullbouclè, heretter kalt garn 1. Strikk en maske i fremre del av maskeløkken, og en i bakre del av maskeløkken i første maske, kast, strikk midtmasken, kast, strikk en maske i fremre og en i bakre del av maskeløkken på den siste masken. Ikke snu strikketøyet, men behold rettsiden mot deg, og skyv alle maskene tilbake på pinnen. Strikk alle maskene rett med ullgarnet, heretter kalt garn 2. Snu arbeidet. Med garn 1 strikkes en maske i fremre, og en i bakre del av den første masken, 2 rett, kast, strikk midtmasken, kast, 2 rett, og strikk to masker i den siste masken, en i fremre og en i bakre den av maskeløkken. Ikke snu, men skyv arbeidet tilbake på pinnene, og strikk en omgang rett uten å øke med farge 2. Snu arbeidet.

Merk gjerne av midtmasken med en tråd i en annen farge. Øk videre en maske i hver side, og en maske på hver side av midtmasken i de omgangene som strikkes med farge 1, det vil si i annenhver omgang. Strikk alltid med både farge 1 og farge 2 før du snur på arbeidet, slik som beskrevet ovenfor. Fortsett slik til sjalet er 50 cm målt langs midtmasken. Deretter økes det i begynnelsen og sluttet av hver omgang, men fortsatt bare i de omgangene som strikkes med farge 1 langs midtmasken. Strikk til sjalet måler 65 cm langs midtmasken. Fell løst av med farge 1. Fest løse tråder. Vask sjalet i mildt såpevann for hånd. Trekk det i fasong, og la det tørke flatt på gulvet. Sy på perler langs kanten: Sy med kastesting, tre en perle på nålen for hvert sting. Sy noen sting uten perle innimellom, slik at tråden festes bedre til sjalet. Sy på perlene i tilfeldig rekkefølge, men fordel de største perlene slik at det er en stor perle i hver spiss på sjalet, og at de ellers er jevnt fordelt.

sjal

Det hvite sjalet er strikket med en tråd naturhvitt ullgarn og en tråd hvitt mohairgarn på pinne 7 millimeter. Bruk for eksempel Pt2 og Vienna fra Garnstudio, og følg ellers oppskriften ovenfor. Det vil gå fortere før sjalet måler 50 cm langs midtmasken i denne varianten siden det er brukt tykkere pinner, ellers blir alt likt som i det grå sjalet. Denne oppskriften kan brukes til mange typer garn og i alle slags fargevarianter.

Du kan laste ned PDF versjon her.